Menu
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Redactie Boottotaal - Donderdag 23 Januari 2024

   Zo kies je de juiste acculader voor je boot!

   Als watersportliefhebber en eigenaar van een prachtige boot, begrijp je hoe cruciaal het is om te genieten van veilige en zorgeloze tochten op het water. Niets is vervelender dan een lege accu midden op open water. Bij Boottotaal, de watersport webwinkel van Nederland gevestigd in Hedel, zijn wij, met meer dan 15 jaar ervaring in duurzaamheid, zonne-energie en batterijen, dé specialist die je nodig hebt om ervoor te zorgen dat je boot altijd klaar is om het water op te gaan. 

   Wanneer je eropuit gaat met je boot, wil je er zeker van zijn dat je voldoende vermogen hebt om ver te varen en veilig terug te keren naar de haven. Om goed uitgerust het water op te kunnen is een goed opgeladen accu belangrijk, en daarom is het essentieel om de juiste acculader voor je boot te kiezen.


   Beginnen met kiezen juiste acculader boot

   Om de exacte acculader voor je boot te bepalen, moet je eerst het type accu op je boot achterhalen. Drie belangrijke parameters spelen hierbij een rol:

   • Batterijcapaciteit: Dit wordt vermeld op de accu als "Ah".
   • Batterijtype: Heb je een AGM, flooded, of gel accu?
   • Ingangsspanning: Over het algemeen is de ingangsspanning voor een bootaccu 120V of 230V AC.

   Met deze informatie kun je de juiste acculader voor je boot selecteren.


   Welke spanning heeft mijn acculader?

   De spanning van de lader moet overeenkomen met de uitgangsspanning van de accu. Als je boot een 12V-accu heeft, heb je een 12V-acculader nodig. Hetzelfde geldt voor twee 12V-accu's in een parallelle opstelling. Echter, als je twee 12V-accu's in serie hebt, is de uitgangsspanning verdubbeld naar 24V, en heb je een 24V-acculader nodig. Onthoud dat er geen shortcuts zijn bij het opladen van je bootaccu. Het gebruik van een 24V-lader op een 12V-accu kan schade veroorzaken en zelfs een brand riskeren.


   Welke ampèrage heb ik nodig

   De ampères zijn afhankelijk van de grootte en het type van je bootaccu. Een hogere ampère betekent een sneller oplaadproces. Hier is een handige tabel om een idee te krijgen van de oplaadtijden:

   • 5 of 6 ampère per accubank = 10-12 uur oplaadtijd
   • Tien ampère per accubank = 4-6 uur oplaadtijd
   • Vijftien ampère per accubank = 3-5 uur oplaadtijd


   Om te bepalen welke ampère-acculader je nodig hebt, moet je wat eenvoudige wiskunde doen. Stel dat je een groep 24-accu hebt met een capaciteit van 85 ampère-uur. Vermenigvuldig "85" met 10%, en je krijgt "8,5". Dit betekent dat je voor het opladen van deze accu minstens een 8,5-ampère lader nodig hebt.


   Omgevingstemperaturen

   De omgevingstemperatuur waarin je je boot gaat gebruiken, kan de keuze van de acculader beïnvloeden. De meeste boten worden gebruikt in temperaturen van 15°C tot 25°C. Bij hogere temperaturen heb je een lagere laadspanning nodig. Bij lagere temperaturen heb je juist een hogere laadspanning nodig.


   Hoeveel acculaders heb ik nodig in mijn boot? 

   Veel boten hebben meer dan één accu om alles van de startmotor tot verschillende accessoires van stroom te voorzien. De meeste bootacculaders kunnen variëren van één tot zes accu's opladen. Je zult waarschijnlijk het woord "bank" tegenkomen bij het onderzoeken van bootacculaders. Een "bank" is een enkele verbinding van de accu naar de lader. Dit betekent dat als je een zes-bank lader hebt, deze tegelijkertijd zes accu's kan opladen.


   De Professionele Pro acculader voor je boot

   Bij Boottotaal begrijpen we dat het kiezen van de juiste acculader ingewikkeld kan lijken. Daarom bieden wij de Professionele Pro Acculader, ontworpen voor gebruik op zowel land, zoet water als zout water. Het biedt ongeëvenaarde prestaties, veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid. Er zijn geen instellingen of parameters om mee te rommelen; gewoon aansluiten en vergeten!

   Tips en tricks voor je boot

   Recente artikelen