Become a dealer?

Menu
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Vrijdag 2 Januari 2023

   Vaarbewijs 1

   Een vaarbewijs is een document dat de houder toestemming geeft om een ​​bepaald type vaartuig te besturen. Voor het besturen van sommige boten, zoals boten met een motor van meer dan 15 pk, is het vereist om in het bezit te zijn van een vaarbewijs. In Nederland is er sprake van twee soorten vaarbewijzen, namelijk vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2. In dit blog richten we ons op vaarbewijs 1.


   Vaarbewijs 1, ook wel Klein Vaarbewijs 1

   Vaarbewijs 1, ook wel Klein Vaarbewijs 1 genoemd, is verplicht voor het besturen van boten met een lengte vanaf 15 meter, of voor het besturen van kleinere boten die sneller kunnen varen dan 20 km/uur. Het vaarbewijs 1 is verplicht op alle Nederlandse binnenwateren, inclusief de grote rivieren en kanalen. Het bewijs is persoonsgebonden en dus niet gebonden aan een specifiek vaartuig. Dit betekent dat het vaarbewijs 1 kan worden gebruikt voor het besturen van elke boot die voldoet aan de specificaties waarvoor het is afgegeven.

   Examen bij CBR

   Om in het bezit te komen van een vaarbewijs 1 moet een examen worden afgelegd bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). Het examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen, waarbij een score van 56 punten of hoger nodig is om te slagen. De vragen gaan over regelgeving op het water, nautische kennis, veiligheidsvoorschriften en meteorologie. Het examen kan online worden afgenomen of op een van de examenlocaties van het CBR.

   Dagcursus Vaarbewijs 1

   Natuurlijk zijn er talloze mogelijkheden om bovenstaande informatie tot je te krijgen. Je kan volledig zelfstandig het boek "Leidraad voor het Vaarbewijs" doornemen om vervolgens het examen te doen. Beter is om een dagcursus te volgen waarin de gediplomeerde nautisch docent je heel gericht voorbereid om je examen. Het is belangrijk om te weten dat het vaarbewijs 1 slechts een basisniveau is en dat het alleen geldig is op binnenwateren. Wil je liever op de grote rivieren varen, of op buitenlandse wateren, dan is het vaak nodig om aanvullende cursussen te volgen of bijvoorbeeld vaarbewijs 2 te halen.

   Verantwoordelijk

   Ben je in bezit bent van een vaarbewijs 1, dan ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van jezelf, je passagiers en andere schepen op het water. Het is dus belangrijk om de geldende regels en voorschriften op te volgen en om altijd alert te zijn op eventuele gevaren op het water.

   Heb je de smaak te pakken en wil je ook de 'rivieren-kanalen-meren', zoals de Eems/Dollard, de Waddenzee, het IJsselmeer, Markermeer, IJmeer en op de Oosterschelde gaan bevaren? Haal dan je vaarbewijs 2.

   Tips en tricks voor je boot

   Recente artikelen