Menu
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      Maandag 5 Augustus 2021

      Heb ik een vaarbewijs nodig voor mijn rubberboot?

      Vaarbewijs 

      Wij krijgen regelmatig de vraag of een CBR vaarbewijs verplicht is met een rubberboot. Of we krijgen de vraag bij hoeveel pk een vaarbewijs verplicht is. In de wet wordt er alleen gesproken over snelheden en niet over pk's. Als de boot niet sneller kan varen dan 20 km/h heb je in Nederland geen vaarbewijs nodig, tenzij de boot langer is dan 15 meter.


      Wanneer heb je vaarbewijs nodig?

      Maar voor een klein bootje of rubberboot dat niet harder gaat dan 20 km/h omdat er veel mensen in zitten heb je wél een vaarbewijs nodig. De snelheid die de boot kan halen met de bestuurder is bepalend. Veel bijboten met een relatief kleine buitenboordmotor krijg je in je eentje eenvoudig boven de maximale snelheid. Het doet er dan ook niet toe of je op het moment dat je wordt gecontroleerd door de politie harder vaart dan 20 km/h. Het gaat erom of het kan. Op naar het examen Klein Vaarbewijs als je rubberboot harder dan 20 km/h kan. 


      Klein vaarbewijs

      Het klein vaarbewijs is een kleine investering wanneer je met je bootje wat harder wil varen. Bovendien is het eenmalig van het klein vaarbewijs is onbeperkt geldig. Je mag examen doen als je 18 jaar of ouder bent en een ingevulde gezondheidsverklaring kan overleggen. Hiermee toon je aan dat je voldoet aan de keuringseisen voor de binnenvaart. 

      Samenvattend:

      • Vaarbewijs verplicht voor boten langer dan 15 meter.
      • Vaarbewijs verplicht voor boten die sneller kunnen dan 20 km/h. 
      • Examen vanaf 18 jaar of ouder
      • Voldoen aan de keuringseisen van de binnenvaart

      Tips en tricks voor je boot

      Recente artikelen