Menu
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Vrijdag 14 September 2023

   ePropulsion of Torqeedo

   Wij krijgen vaak de vraag of je nu voor een Epropulsion of Torqeedo elektrische buitenboordmotor moet kiezen. Daarom hebben wij deze twee merken vergeleken met elkaar en de voor- en nadelen op een rij gezet. 

   Accucapaciteit / bereik Epropulsion en Torqeedo

   De ePropulsion Spirit 1.0 PLUS-batterij (die is hetzelfde is voor het EVO-model) heeft 39% meer capaciteit dan de Torqeedo 1103-batterij.

    

   • Epropulsion 1276 Wh
   • Torqeedo 915 Wh


   Met de Epropulsion kom je bij dezelfde snelheid op dezelfde boot ongeveer 39% verder. Zo zien we dat de Epropulsion een groter bereik heeft.

   Geluid van de Epropulsion VS Torqeedo elektromotor

   De Torqeedo 1103 is vrijwel stil tijdens het varen. De Epropulsion Spirit PLUS (of EVO) maakt iets meer geluid maar zodra je met de motor vaart valt het geluid van beide motoren totaal weg door het geluid van het water dat tegen de boeg van de boot slaat. Trillingen zijn er bij deze elektromotoren ook niet. Dit in tegenstelling tot een benzine buitenboordmotor. Hierdoor varen deze elektromotoren heerlijk rustig zonder geluid en trillingen.

   Gewicht Epropulsion en Torqeedo

   De ePropulsion Spirit PLUS weegt in totaal 19,3 kg, wat neerkomt op 8,7 kg voor de batterij en 10,6 kg voor de staart (motor/as/klem enz.). De Torqeedo 1103C is met 17,3 kg iets lichter, bestaande uit 6 kg voor de batterij en 11,3 kg voor de staart. (De ePropulsion-accu is een stuk zwaarder, vooral omdat hij meer capaciteit heeft, maar de staart is iets lichter.) Het EVO-model is over het geheel genomen een fractie zwaarder, maar dat merk je waarschijnlijk niet en omdat de helmstok afneembaar is, heeft hij eigenlijk een iets lager minimaal installatiegewicht.

   Oplaadsnelheid Epropulsion en Torqeedo

   Vanuit een lege toestand, met de meegeleverde netladers: de Torqeedo 915Wh-accu wordt in ongeveer 10 uur opgeladen; en de Epropulsion 1276Wh in ongeveer 7 uur. Houd er rekening mee dat dit de totale oplaadtijd is. De oplaadsnelheid van de ePropulsion is veel sneller omdat er meer moet worden opgeladen. Beide hebben ook de mogelijkheid om 12V -laders te gebruiken, waarbij de ePropulsion-laadsnelheid bij 12V ongeveer twee keer zo snel is als die van de Torqeedo.

   Prijsverschil Epropulsion VS Torqeedo

   Vanaf augustus 2023 is de prijs van de Epropulsion Spirit PLUS 2.199 euro vs 2.395 euro voor de Torqeedo Travel 1103. Conclusie: De Epropulsion is bijna 200 euro goedkoper dan de Torqeedo en de Epropulsion heeft ook nog eens een groter bereik door de grotere accucapaciteit. 

   Besturing

   De ePropulsion Spirit PLUS heeft een inklapbare helmstok, terwijl de helmstok van de Torqeedo 1103 afneembaar is. Dit betekent dat er slechts één kabel hoeft te worden aangesloten/losgekoppeld op de ePropulsion (twee voor de Torqeedo). Maar het betekent wel dat de gedemonteerde Torqeedos iets kleiner zijn om op te bergen. Als een afneembare helmstok essentieel is en u een ePropulsion wilt, dan heeft u de EVO-versie nodig (die ook met afstandsbediening kan worden gebruikt).

   Advies en aanschaffen elektrische buitenboordmotor

   Wij hebben de ePropulsion Spirit PLUS te koop en op voorraad! Als je contact met ons opneemt, krijg je iemand te spreken die zowel de ePropulsion Spirit PLUS als de aartsrivaal 1103CS elektrische buitenboordmotoren van Torqeedo daadwerkelijk op het water heeft getest. Wij kunnen je oprecht, realistisch advies geven over de accuduur, de actieradius en of jouw specifieke boot geschikt is voor deze elektrische aandrijving.

   Tips en tricks voor je boot

   Recente artikelen