Menu
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Woensdag 23 Januari 2024

   Welke omvormer boot?

   Veelgestelde vraag: "Welke boot omvormer moet ik kopen?"

   Voordat we antwoorden, stellen we eerst essentiële vragen.

   1. Van welke apparaten wil je gebruikmaken tijdens het varen?
   2. Wil je alleen een omvormer of een combi (omvormen en laden)?
   3. Waar moet de omvormer worden geplaatst en is er voldoende ruimte?
   4. Heb je voldoende accu’s om de omvormer te voeden?
   5. Is jouw motorlaadsysteem goed genoeg om de accu’s op te laden?

    

   Betekenissen

   W = Watt - Waarde van het benodigde of gebruikte vermogen

   A = Amp - Waarde van de stroom die wordt gebruikt

   V = Spanning - Netspanning 230V Accu meestal 12V

   Ah = Ampère-uur - Capaciteit van een accu, hoeveel Ampère deze gedurende 1 uur kan leveren.


   Bij de meeste accu’s is echter maar de helft van de capaciteit beschikbaar, omdat apparaten niet werken als de spanning daalt. Voor een accu van 100 Ah is dus 50 Ah beschikbaar. Watt gedeeld door de V-voedingsspanning is gelijk aan de gebruikte A-stroom. Een lamp van 12 W, gevoed door een batterij van 12 V, zou dus 1 A verbruiken.


   Vraag 1. Welke apparaten aan boord?

   Kijk naar de apparatuur die je wilt kunnen gebruiken, op alle apparatuur staat een label waarop staat hoeveel stroom het verbruikt. Het beste voorbeeld van het controleren van het etiket is een magnetron. De meeste hebben 700W of 800W aan de voorkant, dus mensen denken dat dit het vermogen is dat hij gebruikt, maar als je naar het label op de achterkant kijkt, staat er 1200W of 1250W, mogelijk meer, dit is het vermogen dat de magnetron gebruikt om te kunnen koken op 700 of 800W. Wasmachines en drogers hebben waarschijnlijk het hoogste energieverbruik: wasmachines 2500 W, drogers 3000 W.

   Laten we dus beginnen met een magnetron en 1250W. We moeten een boot omvormer kiezen die voldoende stroom kan produceren om te kunnen werken, dus we moeten een extra marge toevoegen zodat de omvormer niet op zijn maximum werkt. We nemen een marge van bijvoorbeeld 10 tot 15%. We moeten dus op zoek zijn naar een boot omvormer met een vermogen van meer dan 1375W / 1438W. De meest voorkomende zijn 1500 of 1600 WATT.

   Als we aan de wasmachine denken, een 3000-WATT. Een wasmachine heeft alleen een piekvermogen vermogen terwijl hij het water verwarmt, en omdat we steeds koeler lijken te wassen, is dit niet meer zo veel als vroeger. Drogers gebruiken echter de hele tijd warmte en verbruiken dus veel meer energie. Een droger die gedurende 1 uur 3000 W verbruikt, zou 250 Ah verbruiken, en dit zou 5 standaard 100 Ah-accu's leegtrekken.


   Vraag 2. Omvormer of combi omvormer en lader?

   Een omvormer produceert gewoon 230V netstroom uit jouw accu's. Een combi omvormer en lader laadt ook de accu’s op wanneer deze is aangesloten op walstroom of een generator, maar dit is allemaal één geheel. Het heeft ook een ingebouwde overdrachtsschakelaar om het vermogen automatisch te selecteren. Hierdoor is de bedrading veel eenvoudiger en is het laadvermogen veel hoger dan bij de meeste losse acculaders. Een Victron 12/1600/70 Multiplus heeft de mogelijkheid om de huishoudaccu's op 70Amp op te laden en een druppellaaduitgang voor de startaccu.


   Vraag 3. Wat is de beste plaats voor je omvormer in de boot

   Ruimte is altijd een probleem in een boot. Hoe hoger de capaciteit van de omvormer, hoe groter de kast van de omvormer zal zijn en waar je deze kunt monteren. De plaatsing moet dicht bij de accu's zijn om de accukabels kort te houden, maar niet direct erboven. Wanneer een accu werkt, zal deze gassen afgeven en bij html Copy code hard werken kan de omvormer deze met de koelventilatoren naar binnen zuigen. Zorg dus altijd voor een goede ventilatie zodat eventuele gassen kunnen ontsnappen. Het is dus erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat je een veilige plek hebt die groot genoeg is om de omvormer boot te monteren.


   Vraag 4. Hoeveel accu’s heb ik nodig voor mijn omvormer?

   Een omvormer van 1000W zou 200Ah nodig hebben, dus 2 accu's. 1600W zou 300Ah nodig hebben, dus 3 batterijen, en een omvormer van 3000W zou 400Ah nodig hebben, dus 4 batterijen. Dit is vrij geschat, en de handleiding voor elke omvormer geeft de minimumvereiste. Als er een te kleine accubank wordt gebruikt op een grote omvormer boot, kan deze zeer goed een storing zoals overbelasting vertonen. Dit komt omdat de omvormer niet de hoeveelheid stroom kan trekken die hij nodig heeft.

    

   Vraag 5. Het opladen van de accu's

   We moeten oppassen dat we de accubank niet vergroten zonder na te denken over hoe de batterijen door de motor worden opgeladen. We moeten de grootte van de dynamo beoordelen, dus als je bijvoorbeeld een oude scheepsmotor hebt, zijn deze vaak uitgerust met een vrij kleine 35A-dynamo die waarschijnlijk net voor 2 accu's zou kunnen zorgen. Als je bijvoorbeeld een veel nieuwere motor hebt, heb je misschien een dynamo van 150 A of zelfs hoger, wat prima is voor de grotere 4- of 5-accubank. We moeten ervoor zorgen dat de batterijen goed worden opgeladen.

   Er zijn dus veel dingen waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de beste omvormer boot voor jouw boot. Mocht je nou nog vragen hebben, laat het ons dan gerust weten. Wij helpen je graag goed uitgerust het water op te gaan met een passende omvormer en de juiste accu’s.

   Tips en tricks voor je boot

   Recente artikelen