Menu
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      Woensdag 28 Februari 2021

      Welke anode heb ik nodig?

      Wat is een anode?

      Een anode zorgt ervoor dat al het metaal van uw schip of buitenboordmotor niet wordt aangevreten door corrosie. Metaal zit overal op uw schip. Het zit bijvoorbeeld op het roerblad, op de schroef en schroefas en het metaal van het schip zelf.

      Anodes beschermen de metalen van uw schip tegen corrosie en daarom is het goed ze te hebben en ze tijdig te vervangen als ze daaraan toe zijn. Anodes offeren zichzelf dus in feite op om het metaal van uw schip te beschermen.


      Welke anodes heb ik nodig voor mijn boot?

      Je hebt anodes in allerlei soorten en maten, maar in principe heb je drie verschillende type anodes afhankelijk van het water waarop je vaart. Als stelregel kun je het volgende onthouden:

      • Zink is voor gebruik op zoutwater.
      • Aluminium is voor gebruik op zoetwater.
      • Magnesium kan ook op zoetwater. Magnesium is zachter materiaal dan aluminium en slijt dus wel sneller als uw boot het hele jaar door in het water licht. Kies dus alleen voor magnesium als uw boot, bijvoorbeeld een sloep of de motor waar de anode op zit af en toe uit het water is.


      Hoeveel anodes moet ik hebben?

      Dit hangt af van de lengte en oppervlakte van het schip. Op een sloep met buitenboordmotor zit vaak een kleine anode vlakbij de schroef. Bij een schip van een meter of 10 heb je meerdere anodes nodig die verspreid zijn onder de waterlijn van het schip. Bijvoorbeeld aan elke kant 3.

      Wanneer moet ik een anode vervangen?

      Een anode moet je in principe vervangen als hij voor ongeveer 70% is versleten. Maar als je schip op het droge staat, is het nu een mooi moment om het meteen aan te pakken! Nog een laatste tip. Smeer nooit antifouling of andere verflagen over de anode heen, dan stopt deze met werken.


      Heb je toch nog vragen, stel ze ons gerust! Wij helpen je graag goed uitgerust het water op!

      Bekijk ons assortiment anodes

       

      Tips en tricks voor je boot

      Recente artikelen