Menu
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Dinsdag 9 September 2023

   Stroomstoring aan boord?

   Tegenwoordig zijn ook de meeste jachten uitgerust met veel elektronica zoals plotters, waterpompen, elektrische toiletten of koelkasten. Maar bij een storing kom je er niet alleen met een waterpomptang of een schroevendraaier. Elektriciteit en electronica vragen om de juiste kennis en dat begint met het zoeken naar de oorzaak.


   Elektriciteit aan boord van jouw boot is een onzichtbaar fenomeen, zeker als deze aangesloten apparatuur niet meer functioneert. In dat geval is een multimeter van onschatbare waarde. Simpele versies koop je bij de bouwmarkt al voor enkele tientjes. Daarvoor koop je een universeel meetinstrument dat stroom, spanning en weerstand meet. Ga je toch voor de betere multimeter met meer opties en nauwkeurigere metingen dan hebben wij van Wurth een zeer goed alternatief voor een scherpe prijs. Zijn multimeters ingewikkeld? Dat valt mee, ze zien er ingewikkelder uit dan dat ze zijn.    AC/DC 


   Met de grote draaiknop stel je de meter in op het juiste meetbereik. De eerste keuze die je maakt is of het om DC of AC gaat. DC, is een afkorting van Direct Current, noemen wij gelijkstroom. AC of Alternating Current is wisselstroom. Het verschil is redelijk eenvoudig, wisselstroom komt uit het stopcontact of de walstroom en gelijkstroom komt uit accu's of batterijen. 

   Met die wetenschap ben je er nog niet. Zowel wissel- als gelijkspanning bestaan uit twee grootheden; spanning en stroom die je op de multimeter moet moet instellen. Om die begrippen te verklaren helpt het om de onzichtbare elektriciteit met water te vergelijken.    In het vat op de tekening drukt het water met een bepaalde kracht tegen de gesloten kraan. Hoe meer water er in het vat zit, hoe groter de druk. Bij elektriciteit noemen we die druk spanning. Die spanning noemen we volt. Wanneer we de kraan opendraaien zal er water gaan stromen. Die stroming bij elektriciteit noemen we ampère. 

   Volt is dus de aanduiding voor de totale beschikbare hoeveelheid elektriciteit, terwijl ampère de maat is voor verbruik. De tekening toont ook aan, dat het tempo waarmee het niveau in het vat daalt, een directe relatie heeft met de grootte van de stroom. Omdat dat met elektriciteit niet anders is, is dat gegeven precies het probleem is van de gemiddelde booteigenaar. 

   Tips en tricks voor je boot

   Recente artikelen