Menu
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Vrijdag 4 November 2021

  Maak ook je loodaccu winterklaar!

  Als eerste haal je de accuklemmen los van de accupolen. Vervolgens schoon en droogmaken en smeer de accupolen van de bootaccu in met zuurvrije vaseline. Vervolgens maak je met een koperborsteltje de accupolen goed schoon. Als deze goed schoon zijn smeer ze dan in met dezelfde zuurvrije vaseline.

  Bij een loodaccu is het belangrijk om de bootaccu goed gevuld te houden om schade te voorkomen. Vul de opening van de loodaccu zonodig bij met gedestileerd water tot de platen ongeveer 1 tot 1,5 cm onder water staan. Maak indien nodig eerst de bovenkant van de accu schoon.

  Zijn de accupolen schoon en de bootaccu bijgevuld laad de accu dan goed vol. Hoe lang het duurt voordat jouw bootaccu vol is ligt aan jouw acculader. Vervolgens geef je de vloeistof in de accu circa een etmaal de tijd om tot rust te komen. De spanning in de accu zakt gedurende deze periode eerst snel, en daarna een stuk langzamer tot de rustspanning.

  Is de spanning in jouw bootaccu na een etmaal 12,7 volt en bij oudere accu's 12,6 volt dan is de accu maximaal geladen. Vanaf nu zal de zelfontlading heel langzaam verlopen. Gedurende de winter laad je de accu iedere maand bij tot hij vol is.

  Bij zogenaamde onderhoudsvrije accu's zit een soort zuurwegertje ingebouwd. Staat het oogje op groen, dan is de ladingstoestand goed en kan de accu worden opgeborgen. En nu de accu vorstvast is, mag dat best aan boord. Een koele omgeving verlengt de levensduur van accu's. 

  Tips en tricks voor je boot

  Recente artikelen

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »