Menu
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Maandag 14 September 2023

   Kraanlijn installeren

   Niet elk zeiljacht heeft een kraanlijn om de giek omhoog te houden. Bij deze zeiljachten houdt een gecombineerde giekneer- en ophouder de giek omhoog. Een kraanlijn is dan niet nodig, vindt de fabrikant of importeur. In de meeste gevallen klopt dat, maar toch kan een kraanlijn handig zijn. Bijvoorbeeld als je wilt reven. 

   Veelal hangt de giek schuin naar beneden, als deze niet door een kraanlijn omhoog gehouden wordt. Bij het steken van een rif, trek je het einde van de giek een stuk omhoog om het zeil kleiner te maken en af te vlakken. Zonder kraanlijn trekt het zeil de giek naar boven, in plaats van dat deze al omhoog gehouden wordt, en dat is minder goed voor het grootzeil. Zeker bij het steken van een tweede rif. Maar ook voor degene die het rif steekt is het zwaar. Dan is een kraanlijn gemakkelijk.


   Je kunt er zelf een installeren. Als er een blok bovenin de mast zit, is het gemakkelijk. Hier kun je een lijn door scheren, die je aan het einde van de giek bevestigt met een paalsteek of een sluiting. Het andere eind laat je door de mast of buitenlangs de mastvoet lopen. Zit er geen extra blok? Dan is het handigst om een vaste lijn te maken die alleen vanaf de masttop naar het einde van de giek loopt. Deze is dan alleen niet verstelbaar. Bevestig de lijn aan de masttop ( bijvoorbeeld aan het masttopbeslag) met bijvoorbeeld een strop, aan een leeg oog of aan iets dat stevig genoeg is om de kracht op te vangen. 


   Om de kraanlijn verstelbaar te maken, kun je onderaan de lijnen net boven de giek een twee- of vierloops takel met een curryklem monteren. Door het laatste stuk lijn zodanig te vertragen, kun je de giek makkelijker omhoog hijsen. Om hem te borgen, trek je de lijn in de curryklem. Het enige nadeel is dat je de kraanlijn achterop de giek moet bedienen. 

   Tips en tricks voor je boot

   Recente artikelen