Menu
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      Maandag 20 November 2021

      Impeller vervangen

      Of je de impeller vervangt om de 2 of 3 jaar is afhankelijk van het type en het aantal draaiuren. De motorleverancier weet ook hoe vaak je impeller aan vervanging toe is. Door slijtage en veroudering kunnen een of meer lipjes afscheuren en de pomp blokkeren. De motor krijgt dan geen koeling, raakt oververhit en zal ernstig beschadigen. Nu gaan we je vertellen hoe je zelf een impeller vervangen kan. 

      De koelwaterpomp zit meestal vooraan op de motor. Je herkent de koelwaterpomp aan de ronde deksel met vier, zes of soms acht schroefjes. Als je de deksel los draait zie je de impeller al zitten. In de aandrijfas van de pomp zit een sleuf waarin het draadeindje van de waaier valt. 

      Met een speciale trekker trek je de impeller uit de pomp. Jabsco heeft bijvoorbeeld een speciale impellertrekker. Deze kun je eenvoudig bestellen in onze shop. Als je geen impellertrekker hebt kun je dit eventueel ook met 2 schroevendraaiers doen. Om het pomphuis niet te beschadigen raden we aan om wat tape op de uiteinden van de schroevendraaiers te plakken. Zo voorkom je schade bij het vervangen van de impeller.

      Controleer bij het uithalen en vervangen van de impeller of alle lipjes / schoepjes nog aan de impeller vast zitten. Want een losse lip kan de afvoer van de pomp blokeren waardoor de motor alsnog warm kan lopen. 

      Nu kun je de nieuwe impeller gaan vervangen. Voor het monteren van de nieuwe impeller is het raadzaam om de lippen in te vetten met vasaline. Vet ook de nieuwe papieren pakking in aan beide zijden zo voorkom je scheuren aan de pakking bij een volgende inspectiebeurt of het vervangen van de impeller. 


      Impeller vervangen Volvo Penta

      Ook voor het vervangen van je impeller in een Volvo Penta hebben wij een passende impeller. Hoe je de impeller vervangt in een Volvo penta werkt eigelijk hetzelfde. Het is verstandig om bij het vervangen van de impeller van je Volvo Penta eerst de afsluiter dicht te draaien. Mocht je een Volvo Penta staartstuk hebben kun je het staartstuk demonteren om bij de impeller te komen. Hier is het ook belangrijk om de pakking goed te controleren als je de deksel van de koelwaterpomp verwijdert. Maak desnoods de pakking een klein beetje nat om scheuren te voorkomen. De impeller vervangen van Volvo Penta motoren kun je dus gewoon zelf!


      Buitenboordmotor impeller vervangen

      Het is belangrijk om tijdig bij jouw buitenboordmotor de impeller te vervangen. Want koelt jouw buitenboordmotor niet genoeg dan kan de motor warm lopen met grote schade tot gevolg. Elke buitenboordmotor heeft een koelwaterpomp met een impeller. Door slijtage van zand, ouderdom of vaaruren kan deze impeller van je buitenboordmotor slijten. Vervang daarom de impeller tijdig! Voor elke buitenboordmotor hebben wij impellers om te vervangen. Zoals Honda, Yamaha, mercury, Tohatsu, Johnson en Suzuki buitenboordmotoren


      Waar zit de impeller van een buitenboordmotor?

      Om de impeller van jouw buitenboordmotor te vervangen moet je het staartstuk los schroeven. Vervolgens zoek je het dekseltje van het pomphuis. Daar zit namelijk de impeller achter. Schroef het dekseltje los en je weet gelijk waar de impeller van je buitenboordmotor zit. Vervolgens verwijder je voorzichtig de pakking van het pomphuis. Bij het verwijderen van de impeller van je buitenboordmotor is het belangrijk om te kijken of alle schoepjes nog aan de impeller zitten. Dit is belangrijk omdat er geen schoepjes in het koelsysteem mogen komen. 


      Impeller vervangen buitenboordmotor

      Met een impellertrekker kun je de impeller vervangen van je buitenboordmotor. Kijk goed elke kan de impeller opdraait om schade te voorkomen. Gebruik het liefst geen schroevendraaier om schade te voorkomen. Vervang vervolgens de impeller van je buitenboordmotor. Plaats dan de pakking weer en schroef de deksel weer op zijn plaats. Na het vervangen van de impeller in je buitenboodmotor is het belangrijk om het koelwater goed te controleren voordat je weer gaat varen. Zo weet je of alles goed is gemonteerd. 

      Tips en tricks voor je boot

      Recente artikelen