Menu
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      Vrijdag 26 Januari 2022

      Gelcoat boot

      Een gelcoat? Wat is dat nu precies? In het artikel van deze week vertellen we je meer over het bovenste laagje van de coating van een polyester boot; ook wel de gelcoat genoemd. Deze opperlaag is erg vatbaar voor beschadigingen, zoals krasjes, scheuren en dofheid, want een ongeluk zit per slot van rekening in een klein hoekje. Zo kan je tijdens een onoplettend moment tegen een steiger aanvaren of aan boord iets laten vallen, waarna er direct een beschadiging zichtbaar is. Ook kan de coating door UV-straling en vuil dof worden. Maar geen paniek; gelcoat schade is gemakkelijk op te lossen.


      Kras in gelcoat repareren

      Het repareren van lichte krassen in de gelcoat is geen ingewikkelde klus. Je kunt in dit geval de gelcoat schuren en polijsten totdat de kras verdwenen is. Breng na het polijsten altijd een beschermende boot wax aan, zodat de gelcoat beter beschermd is tegen UV-straling en vuil.

       

      Is de kras heel diep, dan zal schuren en polijsten niet volstaan. Je zult de scheur dan moeten repareren door er een nieuwe laag gelcoat - met eventueel kleurpigment - in aan te brengen. Na het aanbrengen van de gelcoat schuur je het oppervlak met schuurpapier glad en polijst vervolgens met een poetsmachine of poetsdoek de laatste oneffenheden weg. Eindig de reparatie door het oppervlak met een boot wax te beschermen.

       

      Verschil gelcoat en topcoat

      Een topcoat breng je eventueel over een gelcoat aan. Het is een bovenste beschermlaag die plakvrij opdroogt. Topcoats worden vaak gebruikt voor het afcoaten van polyester oppervlaktes. Een gelcoat en topcoat behoren beiden tot de polyesterharsen en dienen te worden aangemaakt met een verharder. Ze kunnen allebei door middel van een pigmentpasta op kleur worden gebracht.

       

      Hoe dik is gelcoat?

      Een gelcoat aanbrengen op polyester? Dat zorgt voor extra bescherming. Een gelcoat heeft gemiddeld een dikte van 0,4 tot 0,7 mm. waardoor jouw polyester boot voorzien is van een goede, extra beschermlaag. Weersinvloeden, vuil en chemicaliën krijgen door de gelcoat minder kans om schade aan te richten.

      Hoe lang moet gelcoat uitharden?

      Zelf een gelcoat op jouw boot aanbrengen, zodat je scheuren en krassen kunt repareren? Ga goed beslagen ten ijs en zorg ervoor dat jij de juiste producten aan boord haalt. Of je nu op zoek bent naar een poetsmachine, polijstmachine, boot wax of gelcoat; in onze webshop vind je alle producten om jouw boot op een professionele manier te reinigen en repareren.

      Ga jij aan de slag met het aanbrengen van een gelcoat? Houd rekening met een droogtijd van minstens 24 uur. 

       

      Meer informatie

      Zou je graag meer te weten komen over de gelcoat van een boot? Of heb je een vraag over één van onze andere producten? Wij horen dat graag.


      Tips en tricks voor je boot

      Recente artikelen