Menu
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Vrijdag 27 Januari 2022

  Buitenboordmotortest 6 pk seizoen 2022

  Wat is de beste buitenboordmotor voor jouw bijboot of rubberboot?

  In deze buitenboordmotor test, welke 6 pk komt het beste uit de buitenboordmotor test 2022. Er wordt veelal voor een 6pk gekozen omdat dit de grootste motor is die nog te tillen is. Gemiddeld weegt een 6 pk buitenboordmotor 25 kg. De verschillende modellen zijn voorzien van een handvat waaraan je de buitenboordmotor eenvoudig kunt tillen en vervoeren.   Door de regelgeving zijn tegenwoordig alle nieuwe buitenboordmotoren sterke eencilinder 4-takt motoren. Het is niet zo zeer dat 2-takt motoren verboden zijn, maar met de huidige emissienormen is het voor de verschillende buitenboordmotor merken niet te doen om hier aan te voldoen met de 2-takt modellen. Daarnaast is een groot voordeel dat een 4-takt motor gemiddeld 40% zuiniger is in gebruik. Een ander voordeel is dat je met een 4-takt buitenboordmotor geen olie meer hoeft te mengen. 

  De verschillende merken buitenboordmotoren in deze test zijn de volgende motoren;

   Merk buitenboordmotor Gewicht
   Yamaha F6CMHS 27 kg
   Suzuki DF6A 23.5 kg
   Honda BF6 27 kg
   Mercury F6 MH 25 kg
   Mariner F6M 25 kg

   

  Alle modellen zijn getest met een 6 pk kortstaart. Dit heeft een aantal redenen, ten eerste wordt de kortstaart het meeste verkochte en achter een rubberboot of bijboot gaat in 99% van de gevallen een kortstaart. Wel gaan we er vanuit dat de prestaties en testuitslagen voor de langstaart varianten hetzelfde zijn als de kortstaart modellen. De 6 pk langstaart buitenboordmotoren worden over het algemeen gebruikt voor zeilboten. De 6 pk kan bij zeilboten worden gebruikt voor open- of kajuitzeilboten tot ongeveer 7 meter. Voor kleine open zeilboten zou je met een 2.5, 4 of 5 pk langstaart ook al uit de voeten kunnen. 

  In deze test kijken we naar de gebruiksvriendelijkheid van de 6 pk buitenboordmotoren, de prijs, het startgemak, afwerking en gewicht. Laten we met de prijs beginnen! Want we blijven Hollanders en willen graag weten wat de prijs is!

   Merk buitenboordmotorPrijs
   Yamaha F6CMHS € 1.515,- 
   Suzuki DF6A € 1.529,- 
   Honda BF6 € 1.549,- 
   Mercury F6 MH € 1.483,- 
   Mariner F6M € 1.423,- 

   

  Zoals te zien in het overzicht zitten er kleine verschillen in de prijsstelling van de verschillende merken buitenboordmotoren. De Mercury en Mariner buitenboordmotoren hebben bijna dezelfde prijs. Dit komt omdat dit een samenwerking is tussen beide merken en de merken onder de kap exact dezelfde motoren zijn. In de test zullen we deze motoren dan ook gelijk behandelen. 

  Alle buitenboordmotoren uit de test hebben een mogelijkheid om een externe brandstoftank aan te sluiten. Het voordeel hiervan is dat je langer kunt varen en eenvoudig kunt tanken door de brandstoftank van de buitenboordmotor los te koppelen. Een brandstoftankje van 12 liter is voldoende. We raden altijd aan om de originele tank en brandstofslang te gebruiken om lekken van brandstof te voorkomen. 

  Test Yamaha F6CMHS ( 6pk buitenboordmotor)

  Het vernieuwde model van yamaha is compacter en voorzien van een stevige handgreep. Toch is het Yamaha model geen kleine buitenboordmotor. De 6 pk van yamaha draait soepel en start makkelijk. De schakelhendel waarmee je vooruit en achteruit kunt zit aan de zijkant bevestigd en is redelijk groot te noemen. Wel is de motor daardoor goed te bedienen. Het geluidsniveau is wat hard maar niet storend te noemen. Opbergen kan in drie standen, beide zijkanten en de voorkant. Met de 27 kg is de Yamaha wel wat aan de zware kant. 

  Test Suzuki DF6A ( 6pk buitenboordmotor)

  Het allernieuwste model is van Suzuki. Suzuki buitenboordmotoren worden al 12,5 jaar het beste verkocht van alle merken buitenboordmotoren. Hiermee zijn ze ook dit jaar weer uitgeroepen tot marktleider. Het model van Suzuki is zeer slank te noemen en is de meest lichte 6 pk buitenboordmotor. De buitenboordmotor start als beste van de geteste motoren, ook nadat de motor een tijdje is opgeslagen. De motor heeft een handig "prime"-systeem om eenvoudig te schakelen van de externe brandstoftank naar de interne tank. Het 'tilt'-systeem is net even handiger dan de andere merken. Om de buitenboordmotor te kantelen hoef je namelijk het hendeltje niet vast te houden bij het kantelen. De buitenboordmotor kan op alle zijden worden neergelegd zonder kans op lekkage van benzine of olie. De tuning van de Suzuki 6 pk is in een woord TOP te noemen. Dit merk je aan het geluidsniveau, dit is acceptabel en de motor loopt daardoor ook rustiger. Een leuke bijkomstigheid is dat de Suzuki 6 pk er in wit of zwarte uitvoering is. 

  Test Honda BF6 ( 6pk buitenboordmotor)

  Honda is het merk buitenboordmotor wat al als eerste 4-takt buitenboordmotoren maakte. Helaas is er weinig vernieuwing gekomen in deze 6 pk buitenboordmotor. Ongeveer 5 jaar geleden is Honda met een nieuw model buitenboordmotor gekomen. De Honda buitenboordmotor is de zwaarste buitenboordmotor uit de test. In vergelijking met het vorige Honda model is de bediening wel verbeterd maar blijft het minder soepel gaan. Wij zijn meer onder de indruk van de zwaardere buitenboordmotoren van Honda. Het grote voordeel is wel dat de buitenboordmotor stiller is gemaakt dan het vorige model van Honda. Ook het geluid is nu acceptabel. 

  Test Mercury F6 MH ( 6pk buitenboordmotor)

  Mercury is het merk buitenboordmotor van het Amerikaanse merk Brunswick. Mercury maakt al buitenboordmotoren sinds de jaren 60 en is zeer populair in Amerika. Bij Mercury merk je dat de focus ligt op de zwaardere pk's. de laatste jaren is er dan ook weinig vernieuwd bij de kleinere buitenboordmotoren. De kleinere pk's worden geproduceerd in de Tohatsu fabriek. Daar is op zich niets mis mee want het zijn verder goede motoren. Het belangrijkste verschil met bijvoorbeeld een Suzuki buitenboordmotor is, is dat een Mercury buitenboordmotor veel meer geluid produceert. 

  Test Mariner F6M ( 6pk buitenboordmotor)

  Zoals eerder vermeld is een Mariner eigenlijk een Mercury. Mariner is dan ook een dochteronderneming van Mercury. Mocht je problemen of onderhoud hebben aan een Mariner dan moet je dus naar een Mercury dealer. Zo zijn dus ook de testresultaten hetzelfde als van de Mercury 6 pk buitenboordmotor. De laatste jaren wordt de 6pk Mariner mede door de prijs steeds vaker verkocht in Nederland.

  Uitslag buitenboordmotor test 2022

  De 5 merken buitenboordmotoren die wij hebben getest vindt je in onderstaand overzicht. We zien dat de vernieuwde Suzuki buitenboordmotor 6 pk als best uit de test komt. Dit komt vooral door het fijne gebruiksgemak, het geringe gewicht en relatief weinig geluid. 

   Merk buitenboordmotor Cijfer Opmerking
   Yamaha F6CMHS 8.0 Kwaliteit maar zwaar
   Suzuki DF6A 9.1  WINNAAR Stil, makkelijk vervoeren, licht
   Honda BF6 6.9 Zwaar, weinig vernieuwend
   Mercury F6 MH 7.5 Veel geluid, goed gewicht
   Mariner F6M 7.8 Goed gewicht, beste prijs

   
  Tips en tricks voor je boot

  Recente artikelen

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »