Menu
  • Incl.Excl.
    BTW
  • 0
    Sluiten

    Categorieën

    Filters
      Suzanne Kuijer - Zaterdag 25 Maart 2021

      Alle tips over antifouling!

       

       

      Het is eind maart en veel schepen liggen nog op de kant. Het weer wordt wat beter en de temperatuur stijgt langzaam. Nu het iets warmer wordt buiten, is het dé tijd van het jaar voor onderhoud aan je boot. De vragen die ons in deze periode van het jaar het meeste wordt gesteld gaan over antifouling. Antifouling op je onderwaterschip aanbrengen is één van de vaste onderhoudsklussen in deze tijd van het jaar.


      In dit artikel leggen we je uit waarom je het moet gebruiken, welke soorten er zijn en hun verschillende toepassingen en natuurlijk het hoe aan te brengen en verwijderen van de antifouling.  Bovenaan de pagina hebben we een handig filmpje toegevoegd van onze vlogger Suus. Hierin doorloopt ze zelf de stappen om antifouling aan te brengen op haar eigen Leemster Aak.


      Waarom gebruik je antifouling?

      Antifouling is samengesteld uit de woorden anti (=tegen) en fouling (=aangroei). Antifouling zorgt er dus voor dat je veel minder snel micro organisme, algen en schelpen op je onderwater schip aangroeien. Wanneer je geen antifouling zou aanbrengen verliest je boot niet alleen snelheid en vaarprestaties, ook het brandstof verbruik stijgt ook behoorlijk. Daarnaast biedt antifouling ook bescherming tegen corrosie en osmose. De meest bekende vorm van corrosie is natuurlijk het roesten van staal onder invloed van zuurstof en water.


      Welke anti fouling op mijn boot?

      Er zijn twee soorten antifouling die worden gebruikt; harde en zachte anti fouling. Welke anti fouling je voor je boot nodig hebt, hangt onder andere af van hoe snel je vaart en hoe vaak je vaart met jouw boot. Hieronder geven we je de verschillen aan tussen beide:


      Harde antifouling

      Als eerste de harde antifouling. De naam zegt het al, het is een harde coating die je op je onderwaterschip aanbrengt. Alleen de toplaag slijt en daarom blijft de coating lang zitten. Eens in de zoveel tijd breng je een nieuwe laag aan over de oude. Door de jaren heen ontstaat er een dikke, harde laag antifouling. Na een paar jaar moet je deze laag antifouling verwijderen. Ook hiervoor zijn er een aantal producten die deze klus vergemakkelijken.


      Samenvattend is harde antifouling is bedoeld voor;
      * Boten die snel varen (meer dan 30 knopen);
      * Boten die iedere dag varen zoals de scheepvaart;
      * Boten die regelmatig droogvallen, zoals platbodems;


      Veel sloepeigenaren gebruiken ook harde antifouling, omdat het minder onderhoud kost als je de boot meerdere seizoenen achter elkaar in het water laat liggen. Hieronder lichten we de bekendste uit.


      International antifouling Interspeed Extra

      Niet alleen de bekendste, maar al jaren de keus van onze klant. De bestverkochte harde antifouling in ons assortiment is de Interspeed Extra. Deze harde, schrobbare antifouling van International is verkrijgbaar in heldere kleuren en zeer geschikt voor wedstrijd zeilboten of voor de booteigenaren die een harde antifouling met een seizoenlang bescherming onder hun boot prefereren. Bekijk hier de productpagina >.


      Zachte antifouling

      In tegen stelling tot de harde antifouling slijt de zachte antifouling wel langzaam van je onderwaterschip af. Daarom wordt het ook wel zelfslijpende antifouling genoemd. Het gevolg hiervan is natuurlijk wel dat je eder seizoen een nieuwe antifouling laag moet aanbrengen, want de oude laag is immers versleten. De zelf-slijpende antifouling is bedoeld voor boten die niet zo snel varen (minder dan 30 knopen)


      >> International antifouling Micron LZ

      Micron LZ is een polijstende antifouling die geschikt is voor applicatie op vaartuigen in zoet-, zout-, en brak water. Micron LZ is specifiek ontwikkeld voor de Nederlandse wateren en biedt maximaal één vaarseizoen bescherming tegen aangroei. Bekijk hier de productpagina >


      Antifouling aanbrengen

      De antifouling aanbrengen Antifouling aanbrengen is niet moeilijk, maar je moet de volgordelijkheid van de klus goed in de gaten houden. Let er bovendien op dat het product zeer chemisch is. Zorg er voor dat de ondergrond onder je schip wordt afgedekt met bijvoorbeeld een plastic zeil of kranten. Trek ook oude kleding, draag een stofmasker, een beschermbril en handschoenen. Wil je zien hoe Suus eruit ziet met al deze beschermingsmiddel bekijk dan het filmpje onder aan de pagina. Daarin doorloopt ze ook onderstaande stappen.

      Anti fouling aanbrengen doe je in 4 stappen:

      * Stap 1: Zet de waterlijn af met schilderstape.

      * Stap 2: Ontvetten onderwaterschip

      Eerst moet het onderwaterschip worden ontvet. Los het ontvettingsmiddel op in water en gebruik een schuursponsje om het onderwaterschip schoon te maken. Ontvetter bestellen? Klik hier.

      * Stap 3: Anti fouling primer aanbrengen

      Wanneer er voor het eerst antifouling wordt aangebracht op het onderwaterschip, moet je eerst antifouling primer gebruiken zodat de coating beter hecht. Ook op kleine plekken waar de coating los heeft gelaten, behandel je het onderwaterschip eerst met een primer. In principe als er plakken loskomen, maar het hele onderwaterschip kaal worden geschuurd en opnieuw in de primer worden gezet. Primer nodig? Klik hier.

      * Stap 4: Anti fouling aanbrengen:

      Wanneer het onderwaterschip droog is, kun je de antifouling aanbrengen. Gebruik hiervoor een roller en volg de instructies op de verpakking. Breng ongeveer 3 lagen antifouling aan. Werk bij een temperatuur van boven de 15 graden en wacht met de volgende laag tot de vorige helemaal droog is!

      Heb je nog vragen over dit artikel of wil meer informatie over antifouling? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn allemaal watersportliefhebbers en helpen je graag goed uitgerust het water op! En wil je meer watersport tips, kijk en abonneer dan ook even op ons Youtube kanaal!

       

      Tips en tricks voor je boot

      Recente artikelen