Menu
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Suzanne Kuijer - Zaterdag 2 Maart 2021

  Alle tips over antifouling!

  Het is eind maart en veel schepen liggen nog op de kant. Nu het eindelijk weer iets warmer wordt buiten, is het dé tijd van het jaar voor onderhoud. En antifouling op je onderwaterschip aanbrengen is één van die vaste onderhoudsklussen. Wij hebben er een handig filmpje over gemaakt met onze vlogger Suus.

  Waarom gebruik je antifouling?

  Antifouling betekent anti aangroei. Zonder antifouling krijg je heel snel aangroei van algen en schelpen op jouw onderwaterschip. Hierdoor verliest je boot snelheid en verbruik je meer brandstof. Daarnaast biedt de antifouling ook bescherming tegen corrosie en osmose.

  Harde of zachte antifouling?

  Er zijn twee soorten antifouling: harde en zachte anti fouling. Welke antifouling je nodig hebt, hangt onder andere af van hoe snel je vaart en hoe vaak je vaart met jouw boot.

  Harde antifouling, de naam zegt het al, is een harde coating die lang blijft zitten. Alleen de toplaag slijt en moet eens in de zoveel tijd opnieuw worden aangebracht. Door de jaren heen ontstaat er een dikke, harde laag antifouling. Deze laag moet wel om de paar jaar geheel worden verwijderd en opnieuw opgebouwd.

  Harde antifouling is bedoeld voor;

  • Boten die snel varen (meer dan 30 knopen);
  • Boten die iedere dag varen zoals de scheepvaart;
  • Boten die regelmatig droogvallen, zoals platbodems;
  • Veel sloepeigenaren gebruiken ook harde antifouling omdat het minder onderhoud kost als je de boot meerdere seizoenen achter elkaar in het water laat liggen.

  Zachte antifouling is een zelfslijpende antifouling. Tijdens het varen slijt deze laag heel langzaam van het onderwaterschip af. Je moet daardoor wel elk seizoen een nieuwe antifouling laag aanbrengen. Zachte antifouling is bedoeld voor boten die niet zo snel varen (minder dan 30 knopen).

  Hoe breng je antifouling aan?

  Bescherm de ondergrond onder het schip met plastic of kranten want het product is zeer chemisch. Trek je oude kleding aan, draag een goed stofmasker, beschermbril en handschoenen.

  Antifouling aanbrengen doe je in 4 stappen:

  1. Zet de waterlijn af met schilderstape.
  2. Ontvetten: eerst moet het onderwaterschip worden ontvet. Los het ontvettingsmiddel op in water en gebruik een schuursponsje om het onderwaterschip schoon te maken. Ontvetter bestellen? Klik hier.
  3. Antifouling primer: wanneer er voor het eerst antifouling wordt aangebracht op het onderwaterschip, moet je eerst antifouling primer gebruiken zodat de coating beter hecht. Ook op kleine plekken waar de coating los heeft gelaten, behandel je het onderwaterschip eerst met een primer. In principe als er plakken loskomen, maar het hele onderwaterschip kaal worden geschuurd en opnieuw in de primer worden gezet. Primer nodig? Klik hier.
  4. Antifouling aanbrengen: Wanneer het onderwaterschip droog is, kun je de antifouling aanbrengen. Gebruik hiervoor een roller en volg de instructies op de verpakking. Breng ongeveer 3 lagen antifouling aan. Werk bij een temperatuur van boven de 15 graden en wacht met de volgende laag tot de vorige helemaal droog is!

  Wil je nog meer informatie over antifouling? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn allemaal mede watersportliefhebbers en helpen je graag verder! En wil je meer watersport tips, kijk en abonneer dan ook even op ons Youtube kanaal!

   

  Tips en tricks voor uw boot

  Recente artikelen

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »