Menu
 • Incl.Excl.
  BTW
 • 0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
   Redactie Boottotaal - Maandag 18 Mei 2024

   Aansluit schema ankerlieren

   Als je op zoek gaat naar een ankerlier moet je in de eerste instantie rekening houden met de afmeting van je boot en het gewicht van het anker en de ankerketting. Ook speelt de waterverplaatsing een rol van het vaargebied.

   Vergeet ook niet de dikte van de ankerketting mee te nemen in de keuze, het moet er inmiddels wel doorheen en in passen. Let ook op de ruimte in de boot voor het type ankerlier dat je kiest.


   Handankerlier of elektrisch ankerlier

   Bij kleine boten en een lichtgewicht anker volstaat meestal een handankerlier voor vaart binnen Nederland. Dit zorgt wel voor een trager proces, maar het neemt ten slotte ook minder ruimte in voor de installatie ervan. Het is ook bij handmatig gebruik een fijn hulpmiddel en verlicht het werk. Een elektrische ankerlier is aan te raden bij anker gebruik in diep water en voor zwaar gewicht ankers. Bij slecht weer op open water kan bovendien het anker hijsen verzwaren, een elektrische ankerlier kan dan een uitkomst zijn.


   De ankerlier trekkracht en liftcapaciteit

   De trekkracht van de ankerlier moet viermaal het totale gewicht van het ankergerei bedragen, dit is het gewicht van de ketting en van het anker zelf. De trekkracht is de intensiteit dat het aankan terwijl de boot voor anker ligt. De liftcapaciteit is het gewicht dat de ankerlier aankan bij het ophijsen van het anker, dit komt neer op ongeveer de helft van de trekkracht.


   Verticale ankerlier of horizontale ankerlier

   Bij de verticale ankerlier bevindt de volledige ketting zich in de ankerbak en in het geval van een elektrische ankerlier is de motor onderdeks geplaatst. Bij de horizontale ankerlier is de motor in de lier gebouwd, alle onderdelen bevinden zich bovendeks. De horizontale ankerlier laat zich makkelijker inbouwen.


   Tips en tricks voor je boot

   Recente artikelen